C language Interview Question Type Conversions – 1

C Programming Questions and Answers – Type Conversions – 1

This section on C language interview questions and answers focuses on “Type Conversions”. One shall practice these interview questions to improve their C programming skills needed for various interviews (campus interviews, walking interviews, company interviews), placements, entrance exams and other competitive exams. These questions can be attempted by anyone focusing on learning C Programming language. They can be a beginner, fresher, engineering graduate or an experienced IT professional. Our C language interview questions come with detailed explanation of the answers which helps in better understanding of C concepts.

Here is a listing of C language interview questions on “Type Conversions” along with answers, explanations and/or solutions:

1. What will be the output of the following C code?

#include <stdio.h>
void main()
{
float x = 0.1;
if (x == 0.1)
printf(“Sanfoundry”);
else
printf(“Advanced C Classes”);
}
a) Advanced C Classes
b) Sanfoundry
c) Run time error
d) Compile time error

Answer: a
Explanation: None.

2. What will be the output of the following C code?

#include <stdio.h>
void main()
{
float x = 0.1;
printf(“%d, “, x);
printf(“%f”, x);
}
a) 0.100000, junk value
b) Junk value, 0.100000
c) 0, 0.100000
d) 0, 0.999999

Answer: b
Explanation: None.

3. What will be the output of the following C code? (Initial values: x= 7, y = 8)

#include <stdio.h>
void main()
{
float x;
int y;
printf(“enter two numbers \n”, x);
scanf(“%f %f”, &x, &y);
printf(“%f, %d”, x, y);
}
a) 7.000000, 7
b) Run time error
c) 7.000000, junk
d) Varies

Answer: c
Explanation: None.

4. What will be the output of the following C code?

#include <stdio.h>
void main()
{
double x = 123828749.66;
int y = x;
printf(“%d\n”, y);
printf(“%lf\n”, y);
}
a) 0, 0.0
b) 123828749, 123828749.66
c) 12382874, 12382874.0
d) 123828749, 0.000000

Answer: d
Explanation: None.

5. What will be the output of the following C code?

#include <stdio.h>
void main()
{
int x = 97;
char y = x;
printf(“%c\n”, y);
}
a) a
b) b
c) 97
d) Run time error

Answer: a
Explanation: None.

6. When double is converted to float, then the value is?
a) Truncated
b) Rounded
c) Depends on the compiler
d) Depends on the standard

Answer: c
Explanation: None.

7. What will be the output of the following C code?

#include <stdio.h>
int main()
{
unsigned int i = 23;
signed char c = -23;
if (i > c)
printf(“Yes\n”);
else if (i < c)
printf(“No\n”);
}
a) Yes
b) No
c) Depends on the compiler
d) Depends on the operating system

Answer: b
Explanation: None.

8. What will be the output of the following C code?

#include <stdio.h>
int main()
{
int i = 23;
char c = -23;
if (i < c)
printf(“Yes\n”);
else
printf(“No\n”);
}
a) Yes
b) No
c) Depends on the compiler
d) Depends on the standard

Answer: b
Explanation: None.

« Prev – C Programming Questions and Answers – Relational & Logical Operators – 2
» Next – C Programming Questions and Answers – Type Conversions – 2

 

Related posts

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
%d bloggers like this: