C Programming Questions and Answers – Variable Names – 2

C Programming Questions and Answers – Variable Names – 2

Here is a listing of C interview questions on “Variable Names” along with answers, explanations and/or solutions:

1. Which is valid C expression?
a) int my_num = 100,000;
b) int my_num = 100000;
c) int my num = 1000;
d) int $my_num = 10000;

Answer: b
Explanation: Space, comma and $ cannot be used in a variable name.

2. What will be the output of the following C code?

#include <stdio.h>
int main()
{
printf(“Hello World! %d \n”, x);
return 0;
}

a) Hello World! x;
b) Hello World! followed by a junk value
c) Compile time error
d) Hello World!

Answer: c
Explanation: It results in an error since x is used without declaring the variable x.
Output:
$ cc pgm1.c
pgm1.c: In function ‘main’:
pgm1.c:4: error: ‘x’ undeclared (first use in this function)
pgm1.c:4: error: (Each undeclared identifier is reported only once
pgm1.c:4: error: for each function it appears in.)

3. What will be the output of the following C code?

#include <stdio.h>
int main()
{
int y = 10000;
int y = 34;
printf(“Hello World! %d\n”, y);
return 0;
}

a) Compile time error
b) Hello World! 34
c) Hello World! 1000
d) Hello World! followed by a junk value

Answer: a
Explanation: Since y is already defined, redefining it results in an error.
Output:
$ cc pgm2.c
pgm2.c: In function ‘main’:
pgm2.c:5: error: redefinition of ‘y’
pgm2.c:4: note: previous definition of ‘y’ was here

4. Which of the following is not a valid variable name declaration?
a) float PI = 3.14;
b) double PI = 3.14;
c) int PI = 3.14;
d) #define PI 3.14

Answer: d
Explanation: #define PI 3.14 is a macro preprocessor, it is a textual substitution.

5. What will happen if the following C code is executed?

#include <stdio.h>
int main()
{
int main = 3;
printf(“%d”, main);
return 0;
}

a) It will cause a compile-time error
b) It will cause a run-time error
c) It will run without any error and prints 3
d) It will experience infinite looping

Answer: c
Explanation: A C program can have same function name and same variable name.
$ cc pgm3.c
$ a.out
3

6. What is the problem in the following variable declaration?

float 3Bedroom-Hall-Kitchen?;

a) The variable name begins with an integer
b) The special character ‘-‘
c) The special character ‘?’
d) All of the mentioned

Answer: d
Explanation: A variable name cannot start with an integer, along with that the C compiler interprets the ‘-‘ and ‘?’ as a minus operator and a question mark operator respectively.

7. What will be the output of the following C code?

#include <stdio.h>
int main()
{
int ThisIsVariableName = 12;
int ThisIsVariablename = 14;
printf(“%d”, ThisIsVariablename);
return 0;
}

a) The program will print 12
b) The program will print 14
c) The program will have a runtime error
d) The program will cause a compile-time error due to redeclaration

Answer: b
Explanation: Variable names ThisIsVariablename and ThisIsVariableName are both distinct as C is case sensitive.
Output:
$ cc pgm4.c
$ a.out
14

8. Which of the following cannot be a variable name in C?
a) volatile
b) true
c) friend
d) export

Answer: a
Explanation: volatile is C keyword.

« Prev – C Programming Questions and Answers – Variable Names – 1
» Next – C Programming Questions and Answers – Data Types and Sizes – 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
%d bloggers like this: