C Programming Questions and Answers – Data Types and Sizes – 1

C Programming Questions and Answers – Data Types and Sizes – 1

1. What will be the output of the following C code?

#include <stdio.h>
int main()
{
int a[5] = {1, 2, 3, 4, 5};
int i;
for (i = 0; i < 5; i++)
if ((char)a[i] == ‘5’)
printf(“%d\n”, a[i]);
else
printf(“FAIL\n”);
}

a) The compiler will flag an error
b) The program will compile and print the output 5
c) The program will compile and print the ASCII value of 5
d) The program will compile and print FAIL for 5 times

Answer: d
Explanation: The ASCII value of 5 is 53, the char type-casted integral value 5 is 5 only.
Output:
$ cc pgm1.c
$ a.out
FAIL
FAIL
FAIL
FAIL
FAIL

2. The format identifier ‘%i’ is also used for _____ data type.
a) char
b) int
c) float
d) double

Answer: b
Explanation: Both %d and %i can be used as a format identifier for int data type.

3. Which data type is most suitable for storing a number 65000 in a 32-bit system?
a) signed short
b) unsigned short
c) long
d) int

Answer: b
Explanation: 65000 comes in the range of short (16-bit) which occupies the least memory. Signed short ranges from -32768 to 32767 and hence we should use unsigned short.

4. Which of the following is a User-defined data type?
a) typedef int Boolean;
b) typedef enum {Mon, Tue, Wed, Thu, Fri} Workdays;
c) struct {char name[10], int age};
d) all of the mentioned

Answer: d
Explanation: typedef and struct are used to define user-defined data types.

5. What is the size of an int data type?
a) 4 Bytes
b) 8 Bytes
c) Depends on the system/compiler
d) Cannot be determined

Answer: c
Explanation: The size of the data types depend on the system.

6. What will be the output of the following C code?

#include <stdio.h>
int main()
{
signed char chr;
chr = 128;
printf(“%d\n”, chr);
return 0;
}

a) 128
b) -128
c) Depends on the compiler
d) None of the mentioned

Answer: b
Explanation: signed char will be a negative number.
Output:
$ cc pgm2.c
$ a.out
-128

7. What will be the output of the following C code?

#include <stdio.h>
int main()
{
char c;
int i = 0;
FILE *file;
file = fopen(“test.txt”, “w+”);
fprintf(file, “%c”, ‘a’);
fprintf(file, “%c”, -1);
fprintf(file, “%c”, ‘b’);
fclose(file);
file = fopen(“test.txt”, “r”);
while ((c = fgetc(file)) != -1)
printf(“%c”, c);
return 0;
}

a) a
b) Infinite loop
c) Depends on what fgetc returns
d) Depends on the compiler

Answer: a
Explanation: None.
Output:
$ cc pgm3.c
$ a.out
a

8. What is short int in C programming?
a) The basic data type of C
b) Qualifier
c) Short is the qualifier and int is the basic data type
d) All of the mentioned

Answer: c
Explanation: None.

« Prev – C Programming Questions and Answers – Variable Names – 2
» Next – C Programming Questions and Answers – Data Types and Sizes – 2

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
%d bloggers like this: