C Programming Questions and Answers – Variable Names – 1

C Programming Questions and Answers – Variable Names – 1

 

This section on C interview questions and answers focuses on “Variable Names”. One shall practice these interview questions to improve their C programming skills needed for various interviews (campus interviews, walk-in interviews, company interviews), placements, entrance exams and other competitive exams. These questions can be attempted by anyone focusing on learning C Programming language. They can be a beginner, fresher, engineering graduate or an experienced IT professional. Our C Interview questions come with the detailed explanation of the answers which helps in better understanding of C concepts.Here is a listing of C interview questions on “Variable Names” along with answers, explanations and/or solutions:

1. C99 standard guarantees uniqueness of __________ characters for internal names.
a) 31
b) 63
c) 12
d) 14

Answer: b
Explanation: ISO C99 compiler may consider only first 63 characters for internal names.

2. C99 standard guarantees uniqueness of ___________ characters for external names.
a) 31
b) 6
c) 12
d) 14

Answer: a
Explanation: ISO C99 compiler may consider only first 31 characters for external names.

3. Which of the following is not a valid variable name declaration?
a) int __a3;
b) int __3a;
c) int __A3;
d) None of the mentioned

Answer: d
Explanation: None.

4. Which of the following is not a valid variable name declaration?
a) int _a3;
b) int a_3;
c) int 3_a;
d) int _3a

Answer: c
Explanation: Variable name cannot start with a digit.

5. Why do variable names beginning with the underscore is not encouraged?
a) It is not standardized
b) To avoid conflicts since assemblers and loaders use such names
c) To avoid conflicts since library routines use such names
d) To avoid conflicts with environment variables of an operating system

Answer: c
Explanation: None.

6. All keywords in C are in ____________
a) LowerCase letters
b) UpperCase letters
c) CamelCase letters
d) None of the mentioned

Answer: a
Explanation: None.

7. Variable name resolution (number of significant characters for the uniqueness of variable) depends on ___________
a) Compiler and linker implementations
b) Assemblers and loaders implementations
c) C language
d) None of the mentioned

Answer: a
Explanation: It depends on the standard to which compiler and linkers are adhering.

8. Which of the following is not a valid C variable name?
a) int number;
b) float rate;
c) int variable_count;
d) int $main;

Answer: d
Explanation: Since only underscore and no other special character is allowed in a variable name, it results in an error.

9. Which of the following is true for variable names in C?
a) They can contain alphanumeric characters as well as special characters
b) It is not an error to declare a variable to be one of the keywords(like goto, static)
c) Variable names cannot start with a digit
d) Variable can be of any length

Answer: c
Explanation: According to the syntax for C variable name, it cannot start with a digit.

» Next – C Programming Questions and Answers – Variable Names – 2

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
%d bloggers like this: