Digital Circuits Questions and Answers – Transistor Transistor Logic(TTL)

Digital Circuits Questions and Answers – Transistor Transistor Logic(TTL)

This set of Digital Electronics/Circuits Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Digital Circuits Questions and Answers – Transistor Transistor Logic(TTL or T2L)”.

1. Transistor–transistor logic (TTL) is a class of digital circuits built from ____________
a) JFET only
b) Bipolar junction transistors (BJT)
c) Resistors
d) Bipolar junction transistors (BJT) and resistors

Answer: d
Explanation: Transistor–transistor logic (TTL) is a class of digital circuits built from bipolar junction transistors (BJT) and resistors. However, resistors have a small role to play and both logic gating and amplifying functions are performed by the transistors.

2. TTL is called transistor–transistor logic because both the logic gating function and the amplifying function are performed by ____________

a) Resistors
b) Bipolar junction transistors
c) One transistor
d) Resistors and transistors respectively

Answer: b
Explanation: TTL is called transistor–transistor logic because both the logic gating function and the amplifying function are performed by bipolar junction transistors (BJTs).

3. TTL was invented in 1961 by ____________
a) Baker clamp
b) James L. Buie
c) Chris Brown
d) Frank Wanlass

Answer: b
Explanation: TTL was invented in 1961 by James L Buie.

4. The full form of TCTL is ____________
a) Transistor-coupled transistor logic
b) Transistor-capacitor transistor logic
c) Transistor-complemented transistor logic
d) Transistor-complementary transistor logic

Answer: a
Explanation: The full form of TCTL is transistor-coupled transistor logic.

5. The _______ ancestor to the first personal computers.
a) PARAM 1
b) SATYAM 1
c) KENBAK 1
d) MITS Altair

Answer: c
Explanation: The KENBAK 1, ancestor to the first personal computers.

6. TTL inputs are the emitters of a ____________
a) Transistor-transistor logic
b) Multiple-emitter transistor
c) Resistor-transistor logic
d) Diode-transistor logic

Answer: b
Explanation: TTL inputs are the emitters of a multiple-emitter transistor.

7. TTL is a ____________
a) Current sinking
b) Current sourcing
c) Voltage sinking
d) Voltage sourcing

Answer: a
Explanation: Like DTL, TTL is a current-sinking logic since a current must be drawn from inputs to bring them to a logic 0 level. Current Sink means it accepts current coming out from a source.

8. Standard TTL circuits operate with a __ volt power supply.
a) 2
b) 4
c) 5
d) 3

Answer: c
Explanation: Standard TTL circuits operate with a 5-volt power supply.

9. TTL devices consume substantially ______ power than equivalent CMOS devices at rest.
a) Less
b) More
c) Equal
d) Very High

Answer: b
Explanation: TTL devices consume substantially more power than equivalent CMOS devices at rest. Thus, CMOS devices are faster than TTL devices.

10. A TTL gate may operate inadvertently as an ____________
a) Digital amplifier
b) Analog amplifier
c) Inverter
d) Regulator

Answer: b
Explanation: A TTL gate may operate inadvertently as an analog amplifier if the input is connected to a slowly changing input signal that traverses the unspecified region from 0.7V to 3.3V.

11. The speed of ______ circuits is limited by the tendency of common emitter circuits to go into saturation.
a) TTL
b) ECL
c) RTL
d) DTL

Answer: a
Explanation: The speed of TTL circuits is limited by the tendency of common emitter circuits to go into saturation due to the injection of minority carriers into the collector region. Hence, it functions slowly compared to CMOS devices.

« Prev – Digital Circuits Questions and Answers – Diode-Transistor Logic(DTL)
» Next – Digital Circuits Questions and Answers – Emitter-Coupled Logic(ECL)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
%d bloggers like this: