Digital Circuits Questions and Answers – Integrated-injection Logic(I^2L)

Digital Circuits Questions and Answers – Integrated-injection Logic(I^2L)

This set of Digital Electronics/Circuits Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Integrated-injection Logic(I2L)”.

1. The full form of IIL is __________
a) Injection integrated logic
b) Integrated inspected logic
c) Integrated injection logic
d) Injection Inspected Logic

Answer: c
Explanation: The full form of IIL is Integrated injection logic. It is made up of multiple bipolar junction transistors and had speed comparable to TTl and power consumption equivalent to CMOS.

2. Integrated injection logic is a class of digital circuits built with __________
a) Single collector BJT
b) Double emitter BJT
c) Multiple emitter BJT
d) Multiple collector BJT

Answer: d
Explanation: Integrated injection logic is a class of digital circuits built with multiple collector bipolar junction transistors (BJT).

3. IIL has _____ noise immunity.
a) High
b) Low
c) Neutral
d) Nil

Answer: a
Explanation: The full form of IIL is Integrated injection logic. It is made up of multiple bipolar junction transistors and had speed comparable to TTl and power consumption equivalent to CMOS. IIL has high noise immunity because it operates by current instead of voltage.

4. IIL is sometimes also known as __________
a) Single transistor logic
b) Multiple transistor logic
c) Merged transistor logic
d) Mixed Transistor Logic

Answer: c
Explanation: The full form of IIL is Integrated injection logic. It is made up of multiple bipolar junction transistors and had speed comparable to TTl and power consumption equivalent to CMOS. IIL is sometimes also known as merged transistor logic.

5. Integrated Injection logic cannot be denoted as __________
a) IIL
b) I2L
c) I2L
d) I TWO L

Answer: d
Explanation: The full form of IIL is Integrated injection logic. It is made up of multiple bipolar junction transistors and had speed comparable to TTl and power consumption equivalent to CMOS. Integrated Injection logic can be denoted as IIL, I2L and I2L as well.

6. The heart of an I2L circuit is the __________
a) Common collector open emitter inverter
b) Common emitter open collector inverter
c) Open emitter common collector inverter
d) Open Emitter Open Collector Inverter

Answer: b
Explanation: The heart of an I2L circuit is the common emitter open collector inverter. The emitter is connected to the ground, with the base having an input behaving as either current sink or high impedance floating condition. The output of an inverter is connected to the collector.

7. In Integrated Injection, logic input is supplied to the __________
a) Emitter
b) Base
c) Collector
d) Collector Emitter

Answer: b
Explanation: In IIL, the input is supplied to the base as either a current sink (low logic level) or as a high impedance floating condition (high logic level). The output of an inverter is connected to the collector.

8. In Integrated Injection, logic output is received through the __________
a) Emitter
b) Base
c) Collector
d) Base Emitter Junction

Answer: c
Explanation: In Integrated Injection logic output is received through the collector. The output of an inverter is connected at the collector.

9. When the outputs of two inverters are wired together the result is __________
a) A two-input NOR gate
b) A single-input NOR gate
c) A two-input NAND gate
d) A single-input NAND gate

Answer: a
Explanation: When the outputs of two inverters are wired together then the result is a two-input NOR gate because the configuration (NOT A) AND (NOT B) is equivalent to NOT (A OR B). In a NOR gate, the output is high only when all of its input are at logic 0 else, the output is low.

10. IIL was commonly used before the advent of CMOS logic by company ___________
a) Samsung
b) Nokia
c) Motorola
d) Apple

Answer: c
Explanation: I2L is relatively simple to construct on an integrated circuit and was commonly used before the advent of CMOS logic by companies such as Motorola.

11. Which company introduced one of the first consumer-grade digital watches (the Black Watch) which used I2L technology?
a) Cambridge Consultants Pvt Ltd
b) Sinclair Radionics Ltd
c) National Research and Development Council
d) Westminster

Answer: b
Explanation: Sinclair Radionics Ltd introduced one of the first consumer-grade digital watches (the Black Watch) in August 1975, which used I2L technology.

« Prev – Digital Circuits Questions and Answers – Emitter-Coupled Logic(ECL)
» Next – Digital Circuits Questions and Answers – MOS Digital Integrated Circuits

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
%d bloggers like this: