Digital Circuits Questions and Answers – Digital Integrated Circuits – 3

Digital Circuits Questions and Answers – Digital Integrated Circuits – 3

This set of Digital Electronic/Circuits Interview Questions and Answers for experienced focuses on “Digital Integrated Circuits – 3”.

1. MOS families includes __________
a) PMOS and NMOS
b) CMOS and NMOS
c) PMOS, NMOS and CMOS
d) EMOS, NMOS and PMOS

Answer: c
Explanation: Metal Oxide Semiconductor families includes PMOS, NMOS and CMOS.

2. CMOS refers to __________
a) Continuous Metal Oxide Semiconductor
b) Complementary Metal Oxide Semiconductor
c) Centred Metal Oxide Semiconductor
d) Concrete Metal Oxide Semiconductor

Answer: b
Explanation: CMOS refers to Complementary Metal Oxide Semiconductor.

3. Propagation delay is defined as __________
a) the time taken for the output of a gate to change after the inputs have changed
b) the time taken for the input of a gate to change after the outputs have changed
c) the time taken for the input of a gate to change after the intermediates have changed
d) the time taken for the output of a gate to change after the intermediates have changed

Answer: a
Explanation: Propagation delay is defined as the time taken for the output of a gate to change after the inputs have changed.

4. Propagation delay times can be divided as __________
a) t(PLH) and t(LPH)
b) t(LPH) and t(PHL)
c) t(PLH) and t(PHL)
d) t(HPL) and t(LPH)

Answer: c
Explanation: Propagation delay times can be divided as: t(PLH) and t(PHL). t(PLH) stands for propagation from low to high and t(PHL) stands for propagation from high to low.

5. The delay times are measured between the __________ % voltage levels of the input and output waveforms.
a) 50
b) 75
c) 25
d) 100

Answer: a
Explanation: Propagation delay is the time taken by the output to change it’s state when the input changes. The average of the two propagation delays is given by (t1 + t2)/2, which gives the intermediate value. So, the delay times are measured between the 50% voltage levels of the input and output waveforms.

6. Power Dissipation in DIC is expressed in __________
a) Watts or kilowatts
b) Milliwatts or nanowatts
c) DB
d) Mdb

Answer: b
Explanation: Power Dissipation in DIC is expressed in milliwatts or nanowatts.

7. Fan-in is defined as __________
a) the number of outputs connected to gate without any degradation in the voltage levels
b) the number of inputs connected to gate without any degradation in the voltage levels
c) the number of outputs connected to gate with degradation in the voltage levels
d) the number of inputs connected to gate with degradation in the voltage levels

Answer: b
Explanation: Fan-in is defined as the maximum number of inputs that can be connected to the output of a gate without any degradation in the voltage levels. For example, an eight-input gate requires one Unit Load per input. It’s fan-in is 8.

8. The maximum noise voltage that may appear at the input of a logic gate without changing the logical state of its output is termed as __________
a) Noise Margin
b) Noise Immunity
c) White Noise
d) Signal to Noise Ratio

Answer: b
Explanation: The maximum noise voltage that may appear at the input of a logic gate without changing the logical state of its output is termed as noise immunity.

9. Depending upon the flow of current from the output of one logic circuit to the input of another the logic families can be divides into _________ categories.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

Answer: a
Explanation: Depending upon the flow of current from the output of one logic circuit to the input of another the logic families can be divides into two categories and they are current sourcing and current sinking. Source means from where the current originates or exits while Sink means where the current enters or is accepted.

10. Fan-in and Fan-out are the characteristics of ___________
a) Registers
b) Logic families
c) Sequential Circuits
d) Combinational Circuits

Answer: b
Explanation: Fan-in and Fan-out are the characteristics of logic families. Fan-in is the measure of maximum number of inputs that a single gate output can drive or accept. Whereas, Fan-out means the maximum number of inputs that can be fed by a single output.

« Prev – Digital Circuits Questions and Answers – Digital Integrated Circuits – 2
» Next – Digital Circuits Questions and Answers – Register-Transistor Logic(RTL)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
%d bloggers like this: