Digital Circuits Questions and Answers – BiCMOS Logic Circuits

Digital Circuits Questions and Answers – BiCMOS Logic Circuits

 

This set of Digital Electronics/Circuits Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “BiCMOS Logic Circuits”.

1. BiCMOS is an evolved semiconductor technology that integrates two formerly separate semiconductor technologies those of the _____________
a) CMOS and FET
b) MOSFET and CMOS
c) BJT and CMOS
d) BJT and MOSFET

Answer: c
Explanation: BiCMOS is an evolved semiconductor technology that integrates two formerly separate semiconductor technologies those of the BJT and CMOS. CMOS ensures low power dissipation, smaller noise margin and higher packaging density, while BJT offers high switching speed and improved noise performance.

2. We use BJT in BiCMOS because of its _____________
a) High speed
b) High gain
c) Low output resistance
d) All of the Mentioned

Answer: d
Explanation: Bipolar junction transistors offer high speed, high gain and low output resistance, which are excellent properties for high-frequency analog amplifiers. It also offers high switching speed and improved noise performance.

3. We use CMOS transistor in BiCMOS because of its _____________
a) High input resistance
b) Simple construction
c) Low power logic gates
d) All of the Mentioned

Answer: d
Explanation: CMOS ensures low power dissipation, smaller noise margin and higher packaging density. It also offers high input resistance and is excellent for constructing simple, low-power logic gates.

4. When was BiCMOS technology introduced?
a) 1990
b) 1991
c) 1992
d) 1989

Answer: a
Explanation: BiCMOS technology was introduced in 1990s. BiCMOS is an evolved semiconductor technology that integrates two formerly separate semiconductor technologies those of the BJT and CMOS. CMOS ensures low power dissipation, smaller noise margin and higher packaging density, while BJT offers high switching speed and improved noise performance.

5. On which technology the Pentium is based?
a) MOSFET
b) CMOS
c) BiCMOS
d) BJT

Answer: c
Explanation: The Pentium technology is based on BiCMOS technology because BiCMOS circuits use the characteristics of each type of transistor most appropriately. CMOS ensures low power dissipation, smaller noise margin and higher packaging density, while BJT offers high switching speed and improved noise performance.

6. The advantage of BiCMOS circuit is that it gives _____________
a) Large fan-out
b) Large fan-in
c) Small fan-in
d) Small fan-out

Answer: a
Explanation: Fan-out is the measure of maximum number of inputs that a single gate output can feed. BiCMOS circuits are particularly useful for logic with large fan-out (large capacitive load).

7. How many members a BiCMOS family have?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8

Answer: a
Explanation: BICMOS is a combination of both CMOS and BJT technology. The BiCMOS family has mainly 5 members and those are ABT logic, ALB logic, ALVT logic, BCT logic and LVT logic.

8. What is LVT logic?
a) Lower threshold voltage
b) Lower supply threshold voltage
c) Lower supply voltage while retaining TTL logic levels
d) All of the Mentioned

Answer: c
Explanation: LVT stands for Low Voltage BiCMOS Technology which is an integration of less power dissipation and less noise of CMOS along with the high switching speed and output drive of BJT. LVT logic is nothing but the lower supply voltage while retaining TTL logic levels.

9. What does ALVT mean?
a) All lower supply voltage while retaining TTL logic levels
b) ABT lower supply voltage while retaining TTL logic levels
c) Advanced version of LVT logic
d) All version of LVT logic

Answer: c
Explanation: ALVT stands for Advanced Low Voltage BiCMOS Technology (ALVT). It is a faster version of LVT family. It is an integration of less power dissipation and less noise of CMOS along with the high switching speed and output drive of BJT.

10. The full form of PTL is _____________
a) Pull transistor logic
b) Push transistor logic
c) Pass transistor logic
d) Post Transistor Logic

Answer: c
Explanation: The full form of PTL is “pass transistor logic”. It combines different logic families to design an integrated circuit. Thus, it reduces the number of transistors used by scraping off the unnecessary transistors.

11. CVSL means _____________
a) Complementary Voltage Switch Logic
c) Cascode Voltage Switch Logic
d) Complemented Voltage Switch Logic
d) Cascade Voltage Switch Logic

Answer: c
Explanation: Cascode Voltage Switch Logic (CVSL) refers to a CMOS-type logic family which is designed for certain advantages. It requires mainly N-channel MOSFET transistors to implement the logic using true and complementary input signals and also needs two P-channel transistors at the top to pull one of the outputs high.

« Prev – Digital Circuits Questions and Answers – Characteristics of CMOS
» Next – Digital Circuits Questions and Answers – Compatibility or Interfacing

Related posts

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
%d bloggers like this: