Digital Circuits Questions and Answers – Sum of Products and Products of Sum

Digital Circuits Questions and Answers – Sum of Products and Products of Sum

This set of Digital Electronics/Circuits Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Sum of Products and Products of Sum”.

1. The logical sum of two or more logical product terms is called __________
a) SOP
b) POS
c) OR operation
d) NAND operation

Answer: a
Explanation: The logical sum of two or more logical product terms, is called SOP (i.e. sum of product). The logical product of two or more logical sum terms, is called POS (i.e. product of sums).

2. The expression Y=AB+BC+AC shows the _________ operation.
a) EX-OR
b) SOP
c) POS
d) NOR

Answer: b
Explanation: The given expression has the operation product as well as the sum of that. So, it shows SOP operation. POS will be the product of sum terms.

3. The expression Y=(A+B)(B+C)(C+A) shows the _________ operation.
a) AND
b) POS
c) SOP
d) NAND

Answer: b
Explanation: The given expression has the operation sum as well as the product of that. So, it shows POS(product of sum) operation. SOP will be the sum of product terms.

4. A product term containing all K variables of the function in either complemented or uncomplemented form is called a __________
a) Minterm
b) Maxterm
c) Midterm
d) ∑ term

Answer: a
Explanation: A product term containing all K variables of the function in either complemented or uncomplemented form is called a minterm. A sum term containing all K variables of the function in either complemented or uncomplemented form is called a maxterm.

5. According to the property of minterm, how many combination will have value equal to 1 for K input variables?
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3

Answer: b
Explanation: The main property of a minterm is that it possesses the value 1 for only one combination of K input variables and the remaining will have the value 0.

6. The canonical sum of product form of the function y(A,B) = A + B is __________
a) AB + BB + A’A
b) AB + AB’ + A’B
c) BA + BA’ + A’B’
d) AB’ + A’B + A’B’

Answer: b
Explanation: A + B = A.1 + B.1 = A(B + B’) + B(A + A’) = AB + AB’ + BA +BA’ = AB + AB’ + A’B = AB + AB’ + A’B.

7. A variable on its own or in its complemented form is known as a __________
a) Product Term
b) Literal
c) Sum Term
d) Word

Answer: b
Explanation: A literal is a single logic variable or its complement. For example — X, Y, A’, Z, X’ etc.

8. Maxterm is the sum of __________ of the corresponding Minterm with its literal complemented.
a) Terms
b) Words
c) Numbers
d) Nibble

Answer: a
Explanation: Maxterm is the sum of terms of the corresponding Minterm with its literal complemented.

9. Canonical form is a unique way of representing ____________
a) SOP
b) Minterm
c) Boolean Expressions
d) POS

Answer: c
Explanation: Boolean Expressions are represented through canonical form. An example of canonical form is A’B’C’ + AB’C + ABC’.

10. There are _____________ Minterms for 3 variables (a, b, c).
a) 0
b) 2
c) 8
d) 1

Answer: c
Explanation: Minterm is given by 2n. So, 23 = 8 minterms are required.

11. _____________ expressions can be implemented using either (1) 2-level AND-OR logic circuits or (2) 2-level NAND logic circuits.
a) POS
b) Literals
c) SOP
d) POS

Answer: c
Explanation: SOP expressions can be implemented using either (1) 2-level AND-OR logic circuits or (2) 2-level NAND logic circuits.

« Prev – Digital Circuits Questions and Answers – Boolean Logic Operations
» Next – Digital Circuits Questions and Answers – Karnaugh Map

Related posts

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
%d bloggers like this: