Materials and Components – Section 3

Materials and Components – Section 3

1. At a very low temperature, a semiconductor
A. becomes a conductor
B. becomes an insulator
C. may become a conductor or an insulator
D. will remain a semiconductor becomes a conductor or an insulator

Answer: Option B

Explanation:

Semi conductor becomes insulator at very low temperature.

2.  The colour code on a carbon resistor is red-red-black-silver. The value of resistor is
A. 22000 Ω
B. 2200 Ω
C. 22 ± 5% Ω
D. 22 ± 10% Ω

Answer: Option D

3.  Some typical examples of macroscopic quantities are
A. conductivity
B. µr
C. dielectric constant
D. all of the above

Answer: Option D

4.  The temperature coefficient of a thermistor
A. is positive
B. is negative
C. zero
D. may be positive or negative depending on its composition

Answer: Option B

5.  Assertion (A): Helium, Argon and Neon are gaseous at room temperature.

Reason (R): The atoms in Helium, Argon and Neon are chemically extremely inactive.

A. Both A and R are true and R is correct explanation of A
B. Both A and R are true but R is not correct explanation of A
C. A is true but R is false
D. A is false but R is true

Answer: Option A

6.  Resistivity of rubber is about
A. 102 Ω-m
B. 10-2 Ω-m
C. 5 x 108 Ω m
D. 5 x 1012 Ω-m

Answer: Option D

7.  An iron specimen has µr = 1000 when B = 0.3 T. If B = 0.35 T, µr
A. will be 1000
B. will be less than 1000
C. will be more than 1000
D. may be more or less than 1000

Answer: Option D

 

8.  Which solid dielectric has highest temperature limit?
A. E
B. H
C. C
D. F

Answer: Option C

9.  Permeability is analogous to
A. resistivity
B. retentivity
C. conductivity
D. coercivity

Answer: Option C

10.  The colour code on a carbon resistor is green-blue-yellow. The tolerance is
A. ± 5%
B. ± 10%
C. ± 20%
D. ± 30%

Answer: Option C

Next

Related posts

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
%d bloggers like this: