Materials and Components Section 1(Page 3)

 Materials and Components Section 1

16.  A parallel plate capacitor has its length, width and separation doubled. It fringing effects are neglected, to keep the capacitance same, the dielectric constant must be
A. halved
B. kept the same
C. doubled
D. made 4 times

Answer: Option A

Explanation:

. When dimensions are changed, A become four times and d becomes twice.

Since ∈0 is constant, ∈r must be halved to keep C constant.

17.  Assertion (A): In imperfect capacitors, the current does not lead the applied ac voltage by 90°.

Reason (R): When subjected to ac fields, the dielectric constant can be expressed as ∈rjr.

A. Both A and R are true and R is correct explanation of A
B. Both A and R are true but R is not correct explanation of A
C. A is true but R is false
D. A is false but R is true

Answer: Option A

Explanation:

Imaginary part of ∈r gives rise to absorption of energy by the material from alternating field.

Hence current does not lead the voltage by 90°.

18.  In atomic physics, a state with l = 0 is called p state.
A. True
B. False

Answer: Option B

Explanation:

The state with l = 0 is called s state.

19.  If a sample of germanium and a sample of silicon have the same impurity density and are kept at room temperature
A. both will have equal value of resistivity
B. both will have equal negative resistivity
C. resistivity of germanium will be higher than that of silicon
D. resistivity of silicon will be higher than that of germanium

Answer: Option D

Explanation:

Resistivity of silicon is more than that of germanium.

20.  When an electric field E is applied to solid and liquid insulating materials, the internal field Ei acting at the location of atom is such that
A. Ei = E
B. Ei > E
C. Ei < E
D. Ei may be equal to or less than E

Answer: Option B

Explanation:

The actual field seen by an atom is larger than applied field.

21.  Which element exhibits the property of inertia?
A. Resistance
B. Capacitance
C. Inductance
D. Both resistance and inductance

Answer: Option C

Explanation:

Inductance opposes rise and decay of current. Hence it has the property of inertia.

22.  For a permanent magnetic material
A. the residual induction and coercive field should be large
B. the residual induction and coercive field should be small
C. area of hysteresis loop should be small
D. initial relative permeability should be high

Answer: Option A

Explanation:

Materials suitable for permanent magnet have large hysteresis loop.

Hence residual and coercive field are large.

23.  In a coaxial cable, braided copper is used for
A. conductor
B. shield
C. dielectric
D. jacket

Answer: Option B

Explanation:

Braided material is used for shield.

24.  The hysteresis phenomenon in ferromagnetic materials exists at all temperatures.
A. True
B. False

Answer: Option B

Explanation:

Hysteresis phenomenon exists below ferromagnetic curie temperature.

25.  Assertion (A): Magnetic susceptibility of diamagnetic materials is much less than that of paramagnetic materials.

Reason (R): For diamagnetic as well as paramagnetic materials, μr is nearly equal to 1.

A. Both A and R are true and R is correct explanation of A
B. Both A and R are true but R is not correct explanation of A
C. A is true but R is false
D. A is false but R is true

Answer: Option A

Explanation:

Magnetic susceptibility = (μr – 1)H.

For diamagnetic and paramagnetic materials magnetic susceptibility is very very small and μr = 1.

Previous

Next

Related posts

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
%d bloggers like this: